L’escriptura creativa com a tasca integrada.
L’aprofitament dels concursos d’escriptura com a motivació en l’aprenentatge de les propietats textuals, l’ortografia en la pràctica i l’edició digital de textos.
Sovint ens arriben al centre convocatòries de concursos d’escriptura adreçats a l’alumnat. Per part de diferents organismes, locals, comarcals, d’entitats privades… L’oferta és molt variada, i no sempre podem atendre’ls tots. Pengem el cartell a l’entrada o a classe i ho comentem a les xiquetes i els xiquets per si algun s’hi anima.
No obstant això, és interessant tindre en compte aquesta mena de concursos, ja que suposen una extrapolació del treball de l’aula, sobretot en determinades propostes i convocatòries. La tasca d’escriptura pot ser una activitat més del dia a dia a classe, o pot convertir-se en un objectiu que connecte el treball de l’alumnat amb el context cultural.
La convocatòria del concurs de rondalles “Luis Bernabé” a Petrer va ser la matriu de la unitat didàctica integrada “Llaurem Petrer” per a 4t d’ESO. El plantejament com a tasca de la creació d’una rondalla original, ambientada en el món rural i connectada amb l’entorn llaurador dels avantpassats, va esdevindre l’objectiu final de la metodologia que sempre ens marquem com a base en les classes de llengua: l’enfocament comunicatiu a través de la comprensió tant oral com escrita, així com l’expressió oral i l’expressió escrita desenvolupada juntament amb el treball de les propietats textuals, l’aplicació pràctica de les normes ortogràfiques i l’edició i correcció de textos amb eines digitals.
Transposició didàctica i valoració dels aprenentatges